25.6 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAbandonate de mamă şi maltratate de tată

Abandonate de mamă şi maltratate de tată

Trei fete au fost abandonate de mama lor într-o cocioabă aflată într-o pădure, la mai bine de un kilometru de un sat din comuna gorjeană Dăneşti. Minorele au ajuns în grija Direcţiei pentru Protecţia Copilului Gorj.

Trei surori au fost lăsate singure într-o casă improprie, situată la marginea unui sat din comuna Dăneşti. De duminică, de când a plecat mama lor, şi până ieri-dimineaţă, când au fost găsite, fetiţele de 14, 11 şi 9 ani şi-au purtat singure de grijă. Ana-Maria este cea mai mare dintre ele. Copila este convinsă că mama lor se va întoarce şi ea a fost cea care a avut grijă de surori. Fetiţa a povestit că mama lor nu le-a spus decât că pleacă să cumpere lumânări. De asemenea, ea a mai spus că locuiesc în cocioaba de la marginea satului Şasa de două luni, de când mama şi tatăl lor s-au despărţit din cauza bătăilor şi a violenţei bărbatului. Nici energie electrică nu aveau în locuinţă, copilele fiind nevoite să-şi facă temele la lumina lumânării. Ieri-dimineaţă, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au luat cele trei fetiţe şi le-au adus la Târgu Jiu, la Centrul de Primiri în Regim de Urgenţă a Minorilor.  
 
Bătăi frecvente

Copila de 14 ani îşi aminteşte cu tristeţe de bătăile primite de la tatăl lor. „Tata ne bătea des pe toate patru. Mama nu se putea înţelege cu el pentru că bea şi de-aia ne bătea. Nu au fost niciodată căsătoriţi legal, au trăit în concubinaj. Ne bătea rău şi o lovea şi pe mama. Tata are 48 de ani, iar mama – 42. Sunt sigură că mama se va întoarce la noi. Nu ştiu unde a plecat. Nu ne-a spus nimic când a plecat. Ne-am închis în casă şi am aşteptat. Lumină aveam de la o lampă, iar mâncare am făcut la soba cu lemne. Nu avem rude la care să ne ducem. De când a plecat mama, nu am mai mers la şcoală“, a spus fata. Ana-Maria este elevă în clasa a VII-a.

Salvate de asistenţii sociali

Sătenii, dar şi reprezentanţii Primăriei Dăneşti cunoşteau cazul celor trei fetiţe de mai multă vreme. La sfârşitul săptămânii trecute, Ana Jipa, mama copilelor, a trimis la sediul DGASPC Gorj o solicitare prin care anunţa autorităţile că vrea să fie internată la Centrul Maternal împreună cu fiicele sale. Din păcate, nimeni nu a luat în serios cazul femeii şi nici nu a auzit strigătul său de ajutor. „Vineri, la sediul nostru a fost primită prin fax o solicitare de la mama acestor fete. Voia să fie internată la Centrul Maternal din Târgu Jiu împreună cu ele. Marţi dimineaţă (ieri-dimineaţă – n.r.), la solicitarea primarului, am mers la Dăneşti şi am preluat fetele. O să încercăm să îi identificăm pe părinţi. Am înţeles de la săteni că tatăl are viciul beţiei“, a spus Iuliana Daviţoiu, inspector în cadrul DGASPC Gorj.  

A plecat după lumânări şi a uitat să vină acasă

Poliţiştii din Dăneşti au reuşit să o găsească pe mama celor trei fete, care şi-a făcut apariţia, într-un târziu, la cocioaba din pădure. Femeia le-a spus oamenilor legii că îi pare rău că şi-a lăsat fetele singure, dar că şi-a imaginat că nu vor păţi nimic rău. Ana Jipa a mai spus că a plecat să ia câteva lumânări de la un bărbat din Dăneşti. „Situaţia familiei este dificilă, o ştim de mult timp. S-au făcut demersurile pentru a le introduce pe fetiţe într-un centru de plasament şi mama a fost de acord cu acest lucru, noi i-am informat pe cei de la Direcţia Copilului, am şi faxurile care dovedesc acest lucru. Mama şi-a abandonat copiii duminică, iar noi am aflat luni. Mama îşi motivează absenţa prin faptul că a fost să muncească“, a spus Emilian Rusu, primarul comunei Dăneşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII